HİLMİ YAVUZ İLE TÜRK ŞİİRİNİN MODERNLEŞMESİNİ KONUŞTUK

Türk edebiyatını, ülkemizdeki ve dünyadaki edebiyat tartışmalarını konu alan paneller ve söyleşilerle yazarlar, şairler, akademisyenler gibi edebiyat alanında birçok önemli isimle bir araya gelen Topluluğumuz, bu kez Hilmi Yavuz ile “Türk Şiirinin Modernleşme Süreci Üzerine Notlar” başlıklı bir konferans düzenledi. Topluluğumuz üyesi Derya Çoban’ın sunuculuğunu üstlendiği konferans, Topluluğumuzun tanıtım videosunun gösterimiyle başladı. Geniş katılımlı etkinliğimizde tanıtım videosundan sonra sözü Hilmi Yavuz aldı.

Hilmi Yavuz, Türk şiirinin modernleşmesinden bahsettiği konuşmasında, modernleşmenin gerçekliğin temsiliyetinin ortadan kalkmasıyla başladığını söyledi. Anlamın geri plana itilmesi olarak tanımladığı bu süreçle birlikte şiirin müzikle ilişkisinin de modernleşmenin belirleyici unsuru olduğunu belirtti. Müziğin işitsel/müzikalite veya görsel/renk olarak alımlanabildiğini, bu iki kriterden ilkini Türk şiirinde Yahya Kemal ile; ikincisini Ahmet Haşim ile başlatmak gerektiğini ifade etti. Yavuz, iki büyük şairin şiirlerinden örneklerle tezini güçlendirirken bu iki ismin şiir üzerine yazdıklarıyla modernleşmeyi bilinçli olarak uyguladıklarını hatırlattı.

Modern şiirin sonrasında da devam ettiğini söyleyen Hilmi Yavuz, İkinci Yeni’de modernin yeniden görünür olduğuna değindi. İkinci Yeni modernliğinin kimileri tarafından görsel, kimileri tarafından işitsel olarak tanımlandığını belirten Yavuz, bu noktada şairlere bakılması gerektiğini çünkü iki kriteri de taşıyan şairlerden teşekkül eden bir hareketten bahsedildiğini anlattı.

Hilmi Yavuz’un ufuk açıcı konuşmasından sonra soru cevap bölümüyle devam eden konferans, Topluluğumuzun diğer etkinliklerinde olduğu gibi katılımcı hocamızın adına yaptığı fidan bağışıyla son buldu.
Ek Resimler
Bu içerik 11.03.2022 tarihinde yayınlandı ve toplam 120 kez okundu.